Velük vagy ellenük?

James Bannon a rendõrség beépített embereként elvegyült a legvadabb angol futballhuligánok között, majd tapasztalatait A beépített huligán címû könyvében osztotta meg az olvasókkal.

 

 

James Bannon (48) 18 évesen lépett be a Metropolitan Police állományába, s már húszévesen titkos feladatot kapott. Az 1980-as években a futballhuliganizmus a szélsõséges indulatok, az erõszak megnyilvánulásaként óriási gondot jelentett Nagy-Britanniában. James Bannon három kollégájával együtt „szivárgott be” a Millwall focicsapatának világszerte ismert szurkolói kemény magjába, hogy leleplezze annak vezéreit. A titkos mûveletet 1989-ben megszüntették, Bannon még abban az évben, 23 évesen leszerelt a Metropolitan Police Force-tól. Talán kicsit csalódott volt, de életre szóló tapasztalatot szerzett az emberi kapcsolatokról, a rendõrség munkájáról.

 

Bannon öt év szolgálat után színészként, humoristaként, ingatlanfejlesztõként tevékenykedett, és saját légitársasága is volt. Nemrég Budapestre is ellátogatott könyvének megjelenése apropóján.

 

A témájánál fogva is nagy érdeklõdésre számot tartó kiadvány nemcsak önéletírás, amelyben saját személyiségével és feladatával konfrontálódik a szerzõ, hanem izgalmas olvasmány. Betekintést nyújt a futball kulisszái mögé, mégpedig nem is akárhogy: az egyik legrégebbi angol futballcsapat, a Millwall (1885-ben alapították – a szerk.) forrongó katlanában átélt két és fél év élményei alapján.

Bannon ma a hátrányos helyzetû gyerekeket segítõ Prince’s Trust jószolgálati nagykövete, írással foglalkozik, és humoristaként lép fel a brightoni Komediában. Titkos küldetésére, a futballszurkolók összetartására most is nagy szenvedéllyel emlékezik vissza, amit bizonyít, hogy történetét a film után könyvben is megírta (a film eredeti címe I. D., a magyar változatban pedig Személyazonosság). Errõl szól személyes vallomása a kötet epilógusában: „Csodálatos élmény volt megírni a könyvet, annak ellenére, hogy érzelmileg sokkal többet kivett belõlem, mint vártam.”

 

Tóth Sándor

Kép forrása: a könyvet kiadó Candover Kft
 
(Zsaru 2013/42. szám, 36. oldal)

Címke: 

Havi bontású archívum